Spännande ny teknik!

Jag älskar ny teknik och allt som har med framtiden att göra. Därför vill jag med glädje presentera tre utvecklingar som antingen tagit marknaden med storm eller som kommer utvecklas till något stort i framtiden.

Virtual reality
Vem har egentligen missat trenden med VR-glasögon? Nej, det har knappast någon gjort. Nu till julen 2016 har det till och med utsetts till årets julklapp vilket är en fantastisk idé till personer som gillar äventyr. Men vad är då Virtual Reality?

Det finns oändliga möjligheter inom VR-världen men just nu är den som störst inom spel och video. Tekniken skapar artificiella sensoriska upplevelser som kan innefatta syn, känsel, hörsel och lukt. Inuti glasögonen replikeras en miljö, verklig eller inbillad, som simulerar användarens fysiska närvaro samt miljö för att möjliggöra användarinteraktion.

Artificiell intelligens

Många i samhället är rädda för en framtid där robotar kommer ta över världen, det de flesta inte är medvetna om är däremot att den framtiden kanske snart är här. Vi kommer allt längre och djupare in i teknikens värld där allt är möjligt, till och med robotar som arbetar.

En artificiell intelligens är inte endast en robot utan definitionen är att systemet är medvetet om sin omgivning och vidtar åtgärder som maximerar sina chanser att lyckas. Begreppet myntades 1956 av John McCarthy som beskrev det så här: ”vetenskapen och tekniken att skapa intelligenta maskiner”.

3D-skrivare

Med en 3D-skrivare är det idag möjligt att skriva ut objekt inne i hemmet. Tekniken har inte kommit så långt för hobbyanvändare men det finns mer avancerade tekniker som används inom bland annat forskning och industri.

En 3D-skrivare är en maskin som bygger upp ett föremål skikt för skikt direkt från en digital fil. Tekniken används för att snabbt tillverka delar till en modell eller prototyp, och i produktion. Den används även inom medicin där forskare vill hitta ett sätt att kunna skriva ut mänskliga organ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *