Olika sorters objektiv

För att utveckla sitt fotograferande så behövs det inte alltid köpas ny kamera. Objektiv och blixtar kan förändra en bild ofantligt och öppna upp fler möjligheter till nya sätt att fotografera. I det här inlägget kommer jag tipsa om fyra olika sorters objektiv som passar för olika ändamål.

Fisheye

Det här objektivet har fått sitt namn efter effekten som den ger, bilderna får en bildvinkel upp emot 180 grader. Allt får ett förvrängt perspektiv eftersom objektivet pressar in så mycket på en så liten bildruta. Med ett fisheye objektiv får man tänka om sin komposition lite och placera det viktigaste objektet i mitten. Här är distorsionen som minst.

Vidvinkel

Ibland vill man ha med så mycket som möjligt av motivet i bilden. Då ska man välja ett vidvinkelobjektiv. Med ett sådant objektiv kan man få med allt och lite till i sina bilder. Man når ett djup och en rymd i bilden som passar extra bra vid fotografering av landskap, arkitektur, inredning, reportage, sport och action.

Macro

Det är svårt att fånga de allra minsta motiven. Något som är otroligt värt, och som varit betydelsefullt för mig, är att investera i ett macro-objektiv. Macro betyder ju att något är litet, vilket är syftet med ett macro-objektiv. Det är att återge och avbilda små saker vilket kan vara insekter och blommor. Macro-objektiv kännetecknas ofta för sin korta närgräns och utmärkta skärpa. Det är alltså perfekt för små detaljer.

Teleobjektiv

När man vill fota saker på avstånd så ska man investera i ett teleobjektiv. Vanliga objektiv brukar inte klara av att fotografera motiv från längre sträckor, inte ens när man zoomar så långt man kan. Med teleobjektivets höga brännvidd kan man komma närmre det objekt som man vill fota och det används oftast inom sport- och naturfotografering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *