Naturfotografering fångar det vackra

Det finns så många olika slags motiv att fotografera och ett av dessa, som dessutom är otroligt populärt, är natur. Natur är ett väldigt brett motiv eftersom det kan syfta på vatten, blommor, träd eller djur som vistas i naturen.

Svårfångade motiv

Att ta foto på vilda djur kan vara svårt eftersom det inte går att förutse vad de ska göra. Det är viktigt att man förstår djurets beteende samtidigt som man självklart har rätt sorts utrustning för det resultat man vill ha. Ett tele- eller zoomobjektiv tillåter dig att ta bilder på djur som är lite längre bort, till exempel om du vill ta en actionfylld bild på en björn. Eftersom en del djur rör sig väldigt snabbt är det viktigt att slutaren är kort för att bilderna inte ska bli suddiga.

Ibland vill man kanske ta bilder på de mindre djuren i naturen, då lämpar det sig att ha ett objektiv med makrofunktion. Det speciella med makroobjektiv är att det tillåter dig att ta bilder på sånt som är litet, men samtidigt får det att se stort ut. En spindel kan med ett makroobjektiv se ut som en riktigt bjässe även om den är mindre än ett knappnålshuvud i verkligheten.

Stillastående motiv

En äng eller ett berg är ett enklare motiv att fotografera än ett djur. Men det är fortfarande inte helt enkelt att få vackra naturbilder eftersom det handlar mycket om inspiration och mindre om kunskap. Ljuset är det allra viktigaste att tänka på, oavsett vad du ska fotografera. Experimentera mycket med motiven för att hitts det du tycker ser intressant ut, annars fastnar man enkelt i fällan med att fotografera allt i närheten. Ett tips är att gå ut i trädgården och börja där med att fotografera. Testa olika ljus, vinklar och motiv. Jag ser till att kontakta en arborist när mina träd blir för vildvuxna så att de alltid är vackra på bild.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *