Konsten att fotografera produkter

Jag tycker att det är fascinerande med fotografering på så många olika sätt. Någonting som har skapat ett nytt arbetsområde kring just bildbearbetning och fotografering är internet. Under de senaste åren har butikerna online utvecklats explosionsartat och det har medfört att tusentals produkter ska plåtas för att sedan läggas upp i webbutiken.

Självklart innebär detta att alla produkter ska visas upp på bästa sätt. Ljuset är så klart väldigt viktigt för att färgerna på plaggen och skorna ska bli så rättvisa som möjligt. När kunderna får hem sina saker ska verkligheten överensstämma med vad de har sett på bilderna på nätet. Detta gäller även accessoarer. Och med tanke på att modebutiker online inte sällan har tusentals varor i sitt utbud går det åt mycket tid till produktfotografering. För att de stora nätbutikerna ska vara konkurrenskraftiga krävs även nya produkter varje vecka – med andra ord är fotograferna väldigt viktiga också! Ett bra exempel på en sådan butik i dag är välkända Ellos.

Tips och trix i guider på nätet

Om du har planer på att öppna en egen butik på nätet är kanske budgeten inte särskilt stor men för att du ska uppfattas som seriös och inte amatörmässig krävs bra produktbilder. Har du ingen utbildning i fotografering är det inte alltid lätt att veta hur du ska gå till väga för att lyckas – som tur är finns det mer än en guide med tips för hur du lyckas med produktfotograferingen. Det du bör investera i är så klart en kamera som knäpper högkvalitativa bilder!

Med en enkel sökning på nätet hittar du många tips som förenklar för dig och förklarar olika begrepp som du bör ha koll på så att du kan justera inställningarna på kameran för att det ska bli en så bra bild som möjligt. Några exempel på sådant är ISO, vitbalans, slutartid och bländare. Genom dessa inställningar har du möjlighet att välja hur ljusa respektive mörka dina bilder blir.

Glöm inte att ta en titt på väletablerade nätbutiker för att bli inspirerad också! Se vilken stil du vill anamma och vilken du inte gillar så mycket. En del väljer exempelvis att visa upp plaggen på modeller medan andra enbart visar plagget utan modell. Gäller det inredning kan det vara bra att visa upp produkterna i ett sammanhang kombinerat med bilder på enbart produkten. En sak är säker – även om produktfotografering kan verka enkelt krävs det en hel del arbete.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *