Foton till studenten

I skrivande stund närmar sig studenten med stormsteg, och studenten är väl ett av de tillfällen man bara måste föreviga på ett eller annat sätt, och vad kan vara bättre än via fotografier som man kan titta på efter.
Men även innan dagen gäller det att förbereda med i alla fall minst ett foto, vet ni vilket jag menar? Jo fotot till studentplakatet. Hur tar man det perfekta fotot till ett studentplakat egentligen?
Som ni säkert förstår är det kanske lite sent att fundera ut hur själva kortet ska tas, eftersom man som oftast använder sig av ett gammalt foto från när man va barn eller i alla fall mycket yngre än när man tar studenten. Det är därför sent att diskutera själva tekniken hur man tar kortet. Dock finns det mycket man kan göra i efterhand med dagens teknik.
Jag själv använder mig ofta av Photoshop till mina bilder för att göra små justeringar, och det är just detta tips jag tänkta ta upp här, saker man kan göra i efterhand, när fotot redan är taget.
För det första gäller det att få in fotot i Photoshop eller i ett annat bildbehandlingsprogram, eftersom äldre foton oftast är i pappersformat eller kanske till och med negativ kan det vara lite klurigt.
Pappersfoton kan man helt enkelt scanna in eller ta ett digitalt foto av fotot. Negativ finns det fotoframkallningstjänset som hjälper dig att digitalisera.
När det väl är i Photoshop börjar det roliga. Studenten är en glad dag, och därför vill man att fotot på studentplakatet ska vara lyckligt. Det viktigaste då är ljussättningen och färgerna i bilden.
En mörk och färglös bild anses ofta tråkig och ledsam medan en färgglad och ljusstark bild anses mycket gladare och trivsammare.
Försök därför att öka färgmättnaden utan att överdriva. I Photoshop kallas denna funktionen för ”Hue/Saturation” där du kan dra i ett reglage. För ljusstyrkan använder du istället ”Brightness”. Det gäller att göra det med lite känsla så inte hela fotot blir suddigt vilket ofta kan bli fallet om man försöker ljusa upp ett foto för mycket.
Så mitt tips till studentplakatet är att alltid fixa till fotot i ett bildbehandlingsprogram innan du använder det till plakatet. Det blir mycket bättre utan att priset ökar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *