Fotografering och teknik

Två stora intressen för mig är fotografering och teknik. Båda dessa kategorier stöter vi på varje dag och det är dessutom kategorier som stöter in i varandra. Tekniken behövs för att kunna fotografera men den kan se ut på olika sätt. Idag finns det en mängd olika tekniker som kan användas för att ta bilder: mobiltelefoner, systemkameror, digitalkameror, analoga kameror, kompaktkameror och actionkameror. Beroende på vad man har för intresse att fotografera så fungerar de olika teknikerna olika bra. Populärast idag är däremot kompaktkameror, systemkameror, mobilkameror och actionkameror. Många vill ha en kamera som får plats i väskan och som tar hyfsade bilder, då är kompaktkameran att bra alternativ. Mobilkamera har nästan alla ändå så det är bara en bonus som följer med mobilen. Är man däremot extra förtjust i att fotografera bör man investera i en systemkamera eftersom man kan ändra inställningar och leka runt för att bilderna ska bli så bra som möjligt.

En systemkamera har utbytbara objektiv och själva systemet består av ett kamerahus, sökare, adaptrar, filter, mellanringar och fotoblixtar. De flesta är spegelreflexkameror men det finns också mätsökarkameror med utbytbar optik. De flesta på marknaden är idag digitala men det existerar även analoga filmformat. Med de digitala kamerorna är det enkelt att överföra bilder till datorn för att redigera eller sprida dem. Sociala medier har ju dessutom medfört att man kan sprida sin konst med bara små medel, och det vill ju de flesta göra.

Teknik kan delas in i fyra olika funktioner: att transportera, att lagra, att transformera samt att kontrollera/styra/reglera. Tekniken, oavsett hur den ser ut, ökar vår levnadsstandard vilket är anledningen till att den är så intressant. Inte all teknik är nödvändig men för oss som lever i en bekväm tillvaro så blir den det. Eftersom teknik utvecklas hela tiden så är det oerhört intressant att hålla sig uppdaterad kring vad som händer och spekulera kring hur framtiden kommer se ut.